GTranslate

Croatian English French German Hungarian Italian Spanish

Pretraživanje

„Operacija Ciklama“

7U subotu, 3. prosinca 2016. g. „Foringaši“ su premijerno izveli humorističnu dramu „Operacija Ciklama“ prema tekstu i u režiji Ivana Jakovića. Dobro poznati glumci molvarsku, a i širu publiku odveli su u devedesete u svijet „novovalnih“ menadžera, njihovih supruga, odanih tajnica i vještih političara. Radnja se odvijala u seoskome kafiću, a u središtu zbivanja bila je trudnoća mlade djevojke. Svi su željeli doznati ime oca budućeg djeteta. U zavrzlame se uključila i policija koja je provela istragu.

Likovi i događaji su izmišljeni tako da je svako moguće prepoznavanje samo slučajnost ili dio mašte za koju „Foringaši“ ne odgovaraju.

„Foringaši“ dramska grupa KUD-a Molve djeluje od 1999. godine. Dramska djela su pisana na zavičajnom narječju, humoristična su i odišu prisjećanjima na stara dobra vremena portretirajući seosku sredinu kroz likove pohlepnih bogatih seljaka, zlobnih kumova, mudrih političara, ljubav i dobrotu malih siromašnih likova, istodobno njegujući i lokalni govor i zaboravljene običaje nastojeći mladima ostaviti i prikazati prošlost i „domaču reč“ te je spasiti od zaborava.
O radu dramske grupe, naslovima i predstavama u uvodnom govoru upoznao nas je voditelj Ivan Jaković. Vjerni posjetitelji i poznavatelji predstava „Foringaša“ prisjetili su se nezaboravnih humornih drama: „Dober i bedak so brača“, „Molvarski svati“, „Bokci-novci-norci“, „Fiškalija neje igrarija“, „I dragog gosta jeden den dosta“, „Gde ima dima ima i jognja“, „Tko će kome, ako ne svoj svome“, „Brak neje mrak ili morti je“, „Nemreš veruvati“, „Jedinec“… i tako već 17 godina uz kraće stanke.
„ Foringaši“ su bili sudionici 45. festivala hrvatskih kazališnih amatera u Karlovcu, Brodskog kola, Smotre pučkih igrokaza, Podravskih motiva, međimurske Rege, županijskih smotra kazališnih amatera gdje redovito nasmijavaju publiku i osvajaju nagrade: Marina Babić- najbolja sporedna ženska uloga, Josip Matanović- najbolja sporedna muška uloga, Katica Vedriš- najbolja sporedna ženska uloga, Zdravko Tuba- najbolja sporedna muška uloga, Ivan Jaković- nekoliko puta najbolja režija i tekst.
Većina predstava i priredaba „Foringaša“ bila je humanitarnog karaktera. U subotu svojim dobrovoljnim prilogom svi zajedno smo pomogli obnovu vukovarskog vodotornja, simbola stradanja i otpora u domovinskom ratu.
Molvarsku premijeru „Foringaši“ su posvetili dobro poznatom nažalost preminulom dugogodišnjem članu, prijatelju, glumcu koji je bio legenda ove dramske grupe u kojoj je ostvario nezaboravne uloge: Perica Đurić- sin jedinec Đure Đurića, japa Martin- siromašan, pošten i naivan seljak, Tomo Buđanec- bogati sin, Dragec Kuš, Marko Kuštrak…
Velikim pljeskom prisjetili smo se našeg Dražena Tube, legendarnog „Lacija“.
Neka mu je vječna slava i hvala mu!
Poštovani gosti, dragi prijatelji i ljubitelji kazališta, dobrog humora, smijeha, naša vjerna publiko – hvala vam što ste nas u subotu došli u tako velikom broju podržati u našem radu i zalaganju jer bez vas sve bi bilo besmisleno i uzaludno.
„Operaciju Ciklama“ ponovno ćemo izvesti 11. (nedjelja) i 17. prosinca (subota) u 19 sati. Dođite i ne štedite dlanove, jer najveća nagrada glumcima je pljesak, – i naravno osmijeh na vašem licu.

„Foringaši“, 3.12.2016.