Kontaktirajte nas OVDJE.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Molve je osnovano 11. travnja 1896. godine. Osnivači društva su bili Mojsije Hišler, Karlo Šadek, Franjo Sabolek, Josip Gotleb i Bolto Popec. U siječnju 1896. godine Dobrovoljno vatrogasno društvo Molve je primljeno u članstvo Zajednice hrvatsko-slavonskih vatrogasnih društava u Zagrebu. U prvih 10 godina postojanja, osnovni problem novoosnovanog vatrogasnog društva bio je prostor za vatrogasni pribor.

Kroz taj vremenski period, DVD je adaptiralo prostor za smještaj opreme. Redovito su se mjesečno održavale vježbe kako bi članovi društva bili što bolje osposobljeni za gašenje požara. Za vrijeme I. svjetskog rata sve mlađe članstvo se trebalo odazvati vojnom pozivu i stupiti pod oružje. Kod svojih kuća ostali su samo stariji koji više nisu bili vojni obveznici, te su oni pristupili u članstvo DVD-a. Završetkom rata društvo je ponovno oživjelo i nastavilo s radom. Na godišnjoj skupštini 1925. godine izvršena je obnova Društva. Na toj skupštini zaključeno je da Društvo bira svog predsjednika, kojega do tada nisu imali, već je sve poslove i vodstvo vršio zapovjednik društva. Na toj skupštini za prvog predsjednika je izabran Bolto Šadek. Na izvanrednoj skupštini 1929. godine donesen je zaključak o osnivanju vatrogasnog glazbenog sastava. Organizacija je povjerena Antunu Manestru, Miji Štimcu i Miji Feletaru. Za potrebe glazbenog sastava naručeno je dvadeset instrumenata.

U siječnju 1930. godine počela je glazbena škola koju je vodio kapelnik Josip Prohaska. Škola je trajala od 1. siječnja do 15. travnja. Početkom rata, u travnju 1941. godine, rad Društva je oslabio. Imovina vatrogasnog društva nalazila se u dvorišnoj zgradi škole u Virovskoj ulici. U to vrijeme moralo se dati partizanima 28 odijela kao i 9 instrumenata od vatrogasne glazbe. Svršetkom II. svjetskog rata dolazi do ponovne obnove Društva. Na izvanrednoj skupštini 1946. godine, donesen je zaključak da se počne za izgradnjom vatrogasnog doma. Iste godine je dobrovoljnim radom i sredstvima u sabirnoj akciji obnovljen glazbeni sastav. DVD Molve je 1971. godine je kupilo novi vatrogasni kombi, te je proslavilo 80. godišnjicu osnutka.

Godine 1977. DVD Molve surađuje sa radnom organizacijom Hidroelektra Zagreb, koja je gradila most na rijeci Dravi. Dolazi se do novčanih sredstava i obnavlja oprema. Istodobno je prisutna uspješna suradnja s INOM, JANAF-om (Onda JUNOM). Vodeći računa o pomlađivanju društva, 1980. godine osnovano je pionirsko odjeljenje. Godine 1994. pristupilo se osnivanju vatrogasne zajednice Općine Molve. Dolazi do obnavljanja vatrogasne mladeži, te danas društvo broji četrdesetak aktivnih vatrogasaca, 15 članova vatrogasne mladeži i 3 počasna člana. U 2000. godini DVD Molve kupilo je vatrogasno navalno vozilo i cisternu od dvije tisuće litara. Doškolovano je 13 vatrogasaca prve klase.

Predsjednik DVD Molve:
Žufika Tihomir
Dravska 3, Molve
tel: 048 / 892-334

© 2018 Općina Molve. Sva prava pridržana. Design & Development by Georg